Икигай - да живееш дълго и щастливо според собствените си ценности

Икигай. Звучи съвсем по японски, нали? Да, защото това е системата за дълъг и щастлив живот в страната на изгряващото слънце, известна още с най-многото си дълголетници. Думата се състои от 2 особено важни съставни части: 
- ики – живот;       
- гай – ценност.    
И действително: ако живеем, изповядвайки собствените си ценности, ние непременно ще намерим и смисъла, и личната си причина да бъдем, и страстта, която ни носи удовлетворение. Само така ще бъдем щастливи.
Много хора поемат по път, избран от техните родители, следват семейна традиция, без тя да има нещо общо със същността им, влизат в чужди модели, живеят по чужди стандарти. Всеки от нас познава поне един такъв човек. И знаем как той изглежда, как се чувства, от какво страда, какъв товар носи на гърба си, за да не бъде обвинен в „предателство“ към поставените от някого очаквания и изисквания. А така той просто предава себе си. Животът е твърде кратък, за да го живеем не по начин, по който искаме и вярваме самите ние, а който някой ни е вменил.
За това как да разберем кои са нашите ценности и дали наистина са тези, които си мислим (най-често не), мога да напиша книга, защото това е дълбинен и преобразяващ процес. Ако имате нужда от него, можете спокойно да се обърнете към мен.
А ако вече знаете, ето въпросите, на които е добре да си отговорите, за да намерите своя икигай:        
- Кое е това, което най-много обичате да правите? То е свързано с вашата страст и с мисията ви;
- В кoе от всичко, което умеете да правите, сте най-добър? Тук се застъпват професията и страстта ви;           
- От какво се нуждае светът? Това са полетата на вашата мисия и на призванието ви;           
- За какво ви плащат? Или за какво бихте искали да ви плащат, защото наистина сте много добър в това? Тук откриваме професията и призванието ви.

Когато отговорите съвсем искрено на всички тези въпроси и намерите пресечната им точка, ще знаете по кой път да вървите и как да го следвате с отворено сърце.


Коментари