Как бързо, лесно и с природни средства да се погрижим за кожата си след лятото

Разкошният август отстъпи място на съдържащите Р месеци и е време да се погрижим за кожата си. Колкото и добре да изглеждаме с тен, знаете, че излагането на слънце, състарява кожата. От друга страна пък само по този начин се набавя жизнено необходимият витамин D, като най-ефективно можем да го събираме между 12:00 и 13:00, без да сме намазани с какъвто и да е защитен продукт.

Ще ми се да ви предложа няколко начина за почистване на кожата с натурални продукти, които ще спомогнат за лесното отстраняване на ежедневните нечистотии, които се натрупват по нея. А след лятото тя няма нужда да е инвазивно третирана, дори напротив.

Как можем бързо, лесно и много внимателно да почистим лицето си? Ето какво правя аз:

1.   Забърквам си емулсия от розова вода и масло от жожоба или от бадем в равни пропорции. С памучен тампон почиствам лицето всяка вечер, като разклащам шишенцето преди употреба;

                                                                                     Снимка https://fitwell.bg

2.   Смесвам еднакви количества сода бикарбонат и кокосово масло. Обтривам добре лицето и изплаквам с хладка вода. Ако сте с чувствителна кожа, не търкайте силно и измийте веднага. Но ако сте с мазна и склонна към образуване на черни точки, можете да оставите содата няколко минути върху кожата. По желание можете да добавите сок от лимон.

Моля ви, не чистете лицето със спирт или с продукт, който съдържа SLS (sodium lauryl sulfate) или SLES (sodium laureth sulfate). Особено след летните поражения. Четете внимателно съдържанието върху етикетите.

Как да се погрижим за кожата на тялото?

1.    Отново с добрата стара сода бикарбонат, която можете да втриете в мократа кожа с малко по-груба луфа или ръкавица. По желание добавете към нея зехтин, кокосово, бадемово или друго базово масло;

2.    За по-добро ексфолиране смесете една шепа едра морска сол, малко кафява захар и 2 с.л. течно кокосово масло или зехтин. Нанася се на суха кожа с кръгообразни, по-енергични движения, за да се отстранят мъртвите клетки, и се измива с топла вода;

3.  За запазване по-дълго на тена + почистване на кожата пък използвайте равни количества утайка от кафе (изстинала и поизсъхнала) и кафява захар + кокосово масло. Отново се втрива на суха кожа и се изплаква с топла вода.

Последните 2 метода цапат повечко цялата баня, но пък пораженията се отстраняват бързичко само с вода.

А най-лесният, бърз и свеж начин да измием и нахраним кожата си е да го направим с плодове. Две големи ягоди, намачкани с вилица, са напълно достатъчни да измием лицето и тялото си. 

Плодовите киселини са чудесен антиоксидант, който напълно замества всички измиващи средства. Намажете на мокра кожа какъвто и да е плод: праскова, кайсия, банан, круша, пъпеш или каквото ви се яде в момента (малко количество, намачкано с вилица), и измийте с топла вода. Ефектът и ароматът са чудесни.

Можете да намерите и изпробвате безброй други начини, но по-бързо, лесно и полезно от содата и едрата сол аз не се сещам. Опитайте, резултатите наистина са добри.

Следващият път ще си поговорим за омекотяването на кожата отново с природни продукти.

Коментари