Моето смути - основни съставки
Тази прекрасна напитка, за която така и не ми попадна българска дума, е неизменна част от менюто ми вече близо 7 години. Всъщност тази напитка е храна. 😊 И е чудесна основна или междинна закуска, според това как се храните.
Ето какво слагам аз
в голямата чаша на нутри булета (това е уредът, който наистина разбива всичко
до идеално гладка кремообразна смес, без да ми оставя после листенца или
семчици по зъбите):
- месест плод: банан/ праскова/
нектарина/ пъпеш или друга плътна основа по избор. Един от тези, не всички
заедно 😊 Ще кажете: Сладки
са. Да, но слагайки 1 плод за цялото семейство, няма да прекаралите толкова. А
и смесени с всичко останало… преживява се;
- зеленолистен
зеленчук: кейл!/ спанак/ каква да е зелена или цветна листна салата. По желание
- и 1 стрък магданоз;
- вода на око, за да
стане гладка кашица, а не блудкава течност. Все пак храненето е и удоволствие.
Това са 3-те
основни елемента. От там нататък дайте воля на въображението си. Можете да
добавите друг плод, какъвто ви се яде в момента (добре е да е сезонен, без
значение дали е дребен горски или по-голям, а може и от двете), зеленчук (морков,
краставица,… Не всички зеленчуци са добри за смути. Или поне на мен не ми
харесват.), ядки и семена (предварително накиснати), хранителна мая (за да сте
спокойни през деня) и каквото още ви хрумне и мислите, че е добре за организма
ви. Примерно аз добавям кокосово мляко понякога и тахан. Сега разбирате защо
казвам, че е храна. А и по всички правила на науката нещо различно от вода,
чай, кафе или без-/алкохолна напитка е храна.
Основните
ползи на смутито: стига до клетките и ги храни (стига да не са заключени от
постоянен стрес), фибрите извеждат навън шлаките, намаля теглото, засища и т.н.
Кога примерно, освен ако не сте зеленолистен маниак като мен, ще седнете да
ядете суров спанак или кейл? А още повече ще успеете да го предложите на децата
си. И изобщо набавяме ли си достатъчно сурова храна през деня? Е, смутито е
едно фантастично решение и ви го препоръчвам горещо!
******
Снимка: www.znamdaiam.bg
Коментари
Публикуване на коментар