Всеки управлява собствената си енергия


Всеки от нас знае, че енергията не се губи, не изчезва. Тя само се трансформира. Този физичен закон доказва, че нашата жизнена енергия никога не ни напуска. Тя може само да бъде добре или зле управлявана (от самите нас). Когато разберем как точно се движи и функционира енергията в нашия физически, емоционален и умствен свят, можем да я използваме винаги в наша полза.
Повечето хора знаят, че кипят от енергия, когато се занимават с нещо, което обичат, срещат се с хора, които харесват и ги вдъхновяват, получават добра новина. За съжаление обаче същите тези хора не си дават сметка, че когато са изчерпани в края на деня, това се дължи на тяхното поведение и отношение към дейностите, събитията и хората, които са им минали през главата. Поведението, което приемат, е отговорно за това да имат или не необходимата енергия.
Когато ви се случи да сте безкрайно изморени и да усещате, че енергия ви липсва, се запитайте:
  • С кого и каква ситуация съм имал днес и каква емоция ми донесе това?
  • Критикувал ли съм нещо или някого днес?
  • С кого/на какво се ядосах днес, защото не са били оправдани очакванията ми?
  • От кого/ какво се оплаках днес?

Наблюдавайте себе си в продължение на няколко седмици и всяка вечер си записвайте нивото на енергията си от 1 (изтощен) до 10 (пълен с енергия). Направете същото и за поведението си – от 1 (съвсем неадекватно и нездравословно) до 10 (изключително адекватно и здравословно). Когато започнете и да реагирате с мисъл и чувство на нещата, които ви се случват, ще се убедите, че можете да сте пълни с енергия и след много натоварен ден. Ще намерите ли сили и енергия след един такъв смазващ ден да излезете с любим приятел, с когото отдавна не сте се виждали, и знаете, че е в града само тази вечер? А как ще стане това?
Забележете в кой момент се покачва нивото на енергията ви: ако си правите сами комплимент; ако благодарите за хубав жест; когато планирате приятно събитие; когато успеете да видите печелившата страна на неприятна за вас ситуация;... Направете си равносметка след няколко седмици. По-често сте до десетката или падате до единицата? Имайте предвид, че и в двата случая отговорните сте вие и вашето отношение към нещата и хората. Променете поведението си и силата ще бъде с вас! Помнете, че всеки жест на обич, проявен към вас самите или към някого, ще ви изпълни с енергия. Ако не чувате сигналите на тялото си за почивка, за храна, за движение, това е признак за липса на себеуважение. А когато човек съумее да обича и уважава себе си, той се научава да обича и хората.
И така ще сме вечно жизнени и енергични, дори без супрадин!


Коментари