Какво различно правят щастливите хора



По темата за щастието е писано и казано много, но хората все чакат някой да им даде точната рецепта, която като с вълшебна пръчица да обърне живота им в правилната посока. 
Уви, такава рецепта няма!
Има хора, които избират да бъдат щастливи, и такива, които предпочитат да са нещастни (но ако ги питате, те не носят отговорност за това!). Да, щастието, както всяко състояние на духа, е въпрос на избор. Човек може да тъне в богатство, да има всичко и всеки, който поиска, и в същото време да е празен отвътре и да страда от липсата на малките ежедневни радости, на нормални взаимоотношения. И обратно – един материално незабележим човек може да изпълни света си с хора, усещания и събития, които го карат да благодари за всеки миг на Земята.
Животът си е живот, събитията – събития... Това, което ги прави различни за всеки един от нас, е отношението ни към тях. Защото ние сме различни. И приемаме, реагираме и действаме по различен начин на случващото се.
Какво толкова пък правят щастливите хора, ще запитат повечето, че им се получават нещата!? Не какво, а КАК го правят, това е интересното.
Ще ви споделя няколко различни навици, начини на мислене, отношение към света и към хората, на които съм попадала през годините, и през които съм минавала, за да се науча да избирам състоянието на мир със себе си и добра нагласа към живота, вселената и всичко останало.

Щастливите хора не стават роби на яда си. Те са разбрали, че е по-добре да простят, отколкото да хранят изяждащото ги отвътре чудовище.
Как се чувствате и какво ви се случва, когато сте сърдити на някого, когато носите дни и месеци наред яда си към него или към себе си, когато яростта не ви позволява да реагирате адекватно на елементарна ситуация!?  На кого всъщност пречите и кого наказвате? И каква е добавената стойност за вас от това!?


Щастливите хора благодарят ежедневно за всичко, което им се случва. Те приемат проблемите като предизвикателства. Знаят, че всичко отминава, учат се от грешките си, действат от позицията на добрия човек, защото, ако отвърнат на лошото с лошо, ударът ще е двоен и отрицанието ще остане в тях. Те не се занимават с това да обсъждат с неприязън онези, които не харесват или са им навредили. Просто ги оставят да плуват по течението и се фокусират върху положителните хора, защото те са значимите. И благодарят за това, че ги има в живота им.



Щастливите хора имат цели, не се страхуват да мечтаят и да пробват пак и пак. Големият страх от провал блокира всеки, който малко или повече се съмнява в себе си, не се харесва (но пък иска останалите да го харесват и ако може даже да го обичат). Но всеки осмелил се да направи първата крачка към целта си, наполовина я е постигнал или най-малко е пред всички останали, които дремят, сковани от това, да не би пък да вземат нещата да им се случат така, както ги искат (защото не знаят какво биха правили и как биха се чувствали тогава)!? Щастливите хора обичат дългите и развиващи ги пътувания. А всяко едно такова пътуване започва с първата малка крачка.

Щастливите хора не си търсят извинения и оправдания.  Те са достатчъно смели, за да заявят позицията си, да поемат отговорност за думите и действията си, без да се измъчват след това, какво ще си помислят хората и какво ще кажат, ако направи еди-какво си еди-как си. Търсенето на хорското одобрение е бягство от себе си. Един неавтентичен човек не може да бъде в мир със себе си.

Щастливите хора умеят да слушат и имат добри социални взаимоотношения и връзки. Знаят, че споделянето на събития, емоции, думи с правилните хора ги развива и им носи положителен заряд и много идеи.

Щастливите хора отделят време за себе си. Знаят как да се грижат за ума си, за емоциите си, за тялото си, за духа си и го правят ежедневно. Без оправдания, без извинения. А с любов към себе си!        

Щастливите хора приемат нещата и хората такива, каквито са, без да се опитват да ги променят. Те използват енергията си, за да създават, а не да преиначават вече съществуващото, вкарвайки го в рамките в главата си. В истинска екзистенциална драма изпадат много хора, когато не успеят да напъхат квадратни клечки в кръгли дупки. Щастливите хора просто черпят идеи от различното и се радват, че именно то прави живота им толкова пъстър и изненадващ.          


Коментари