Добрите удоволствия в кухнята – НАХУТ



Лято е,  макар и леко компромисно, и на повечето от нас не ни е до готвене и изобщо до прекарване на часове в кухнята. Все гледаме да се разминем я с някоя салатка, я с таратор или с нещо безобидно.
През последните 2 години успях да оптимизирам времето си за приготвяне на добра храна, открих нови и много приятни вкусове, които до този момент бях пренебрегвала. Днес ще ви разкажа за една чудна бобова култура, която се оказа, че е сред най-рано култивираните от човека. Ако сме я опитвали, то е било под формата на фалафел или хумус, а печена я наричат страгали/ леблебия. В Индия и в Мексико тя е основна част от менюто. Расте на топло в Азия и по Средиземноморието.  Вече се досетихте, че днес ще сготвим незаслужено забутания кой знае в коя глуха НАХУТ. Открих тази благинка миналата година и от тогава тя е неизменна част от домашната ни трапеза. И както споменах – обичам добрата, здравословна и вкусна храна, която обаче ми отнема минимално от времето за други приятни неща. Затова ще ви представя най-бързия и вкусен
НАХУТ В ЙЕНСКА ТЕНДЖЕРА


Продукти за 4 порции:
-        4 малки или 2 средно големи буркана сварен нахут (купувам го направо готов);
-        2 моркова нарязани на кубчета;
-        1 глава лук, нарязан по ваш вкус или пюриран с изброените по-долу продукти;
-        1 ч. ч. доматено пюре;
-        2 с. л. зехтин;
-        сушени чушки пожелание;
-        копър и сол на вкус.
Слагам всичко в йенската тенджера и допълвам с малко вода, колкото да стане сосче (не е необходимо да покрива цялото съдържание, защото ще се разводни). 

Време за подготовка: между 7 и 10 минути (зависи дали режа или пюрирам лука).
Температура на печене: 180◦С
Време за печене:  1:20 ч. – 1:30 ч., като не загрявам предварително фурната. Общо взето пека 40-50 минути след завирането. Т.е. забърквам, слагам във фурната, нагласям аларма за след час и двадесет минути и забравям.

Опитайте и споделете как ви се е сторило. Аз почти се пристрастих.
Добър апетит!


Коментари