Добрите удоволствия в кухнята – НАХУТ
Лято
е, макар и леко компромисно, и на
повечето от нас не ни е до готвене и изобщо до прекарване на часове в кухнята.
Все гледаме да се разминем я с някоя салатка, я с таратор или с нещо безобидно.
През
последните 2 години успях да оптимизирам времето си за приготвяне на добра
храна, открих нови и много приятни вкусове, които до този момент бях
пренебрегвала. Днес ще ви разкажа за една чудна бобова култура, която се оказа,
че е сред най-рано култивираните от човека. Ако сме я опитвали, то е било под
формата на фалафел или хумус, а печена я наричат страгали/ леблебия. В Индия и
в Мексико тя е основна част от менюто. Расте на топло в Азия и по
Средиземноморието. Вече се досетихте, че
днес ще сготвим незаслужено забутания кой знае в коя глуха НАХУТ. Открих тази
благинка миналата година и от тогава тя е неизменна част от домашната ни
трапеза. И както споменах – обичам добрата, здравословна и вкусна храна, която
обаче ми отнема минимално от времето за други приятни неща. Затова ще ви
представя най-бързия и вкусен
НАХУТ
В ЙЕНСКА ТЕНДЖЕРА
Продукти
за 4 порции:
-
4 малки
или 2 средно големи буркана сварен нахут
(купувам го направо готов);
-
2 моркова нарязани на кубчета;
-
1 глава лук,
нарязан по ваш вкус или пюриран с
изброените по-долу продукти;
-
1 ч. ч. доматено
пюре;
-
2 с. л.
зехтин;
-
сушени
чушки пожелание;
-
копър и
сол на вкус.
Слагам
всичко в йенската тенджера и допълвам с малко вода, колкото да стане сосче (не
е необходимо да покрива цялото съдържание, защото ще се разводни).
Време за подготовка: между 7 и 10
минути (зависи дали режа или пюрирам лука).
Температура на печене: 180◦С
Време за печене: 1:20 ч. – 1:30 ч., като не загрявам предварително фурната. Общо взето пека
40-50 минути след завирането. Т.е. забърквам, слагам във фурната, нагласям
аларма за след час и двадесет минути и забравям.
Опитайте
и споделете как ви се е сторило. Аз почти се пристрастих.
Добър
апетит!
Коментари
Публикуване на коментар