Хюман дизайн, или опознай себе си, за да се обикнеш

На върха на почти всяка индивидуална пирамида от ценности седи щастието. Аз вярвам, че човек се ражда, за да е щастлив, и може да го постигне, стига да не изгуби себе си в търсенето, защото то, така жадуваното и преследвано щастие, е вътре в нас. Вече ви запознавах с икигай и с хюга. Днес е ред на следващата система, която прави извървяването на личния ни път по-истинско и по-пълноценно преживяване, позволявайки ни да осъзнаем кои сме, да разгърнем потенциала си и да го насочим в правилната за нас посока. Или иначе казано хюман дизайн.       


Ще ви срещна с една млада дама, която е майка на две деца, финансист с над 10-годишен опит, а вече и хюман дизайн анализатор и йога инструктор за бременни. Лилия Манолова е от хората, с които е удоволствие да разговаряш, защото неминуемо научаваш интересни и важни неща, даващи ти поле за размисъл и усещания за няколко дни, след като сте се разделили.




За всички, които биха искали да разберат повече за хюман дизайн и как това познание може да ни помогне в желанието ни да живеем според истинската си същност, ето какво ми разказа Лилия: 

1.      Лили, разкажи ни какво представлява хюман дизайн и как това познание може да е в помощ на всеки, който иска да живее според собствените си ценности, да развива заложените му силни качества и изобщо да е щастлив от това, че е истински.
Хюман дизайн е наука за себепознание. За мен най-ценното, на което тя ни учи, е да взимаме решения съгласно нашия личен, вътрешен авторитет. Осъзнаваме или не, ние всеки ден сме изправени пред множество въпроси с много варианти и много потенциални решения. Вследствие на това много често се колебаем какво решение да вземем или пък след като сме взели решението, се измъчваме с въпроси дали то е било най-правилно.
Хюман дизайн ни отървава от цялото това неудобство, като ни предлага лесен за разбиране механизъм за вземане на решения, който е конкретен и индивидуален за всеки човек. Веднъж установен, този принцип работи в абсолютно всяка област в живота ни.

2.     В хюман дизайн има 4 типа личности. Кои са те и кое е характерното за всеки един от тях?
Системата хюман дизайн разпознава четири типа хора на база на тяхната аура.
Манифесторите имат затворена и отблъскваща аура, те са тук, за да инициират, да бъдат проактивни и да повлияват на останалите. Нужно е да информират преди да предприемат действие, за да избегнат „дразнещата“ намеса от страна на околните.
Генераторите имат привличаща аура, те са доминиращият тип в хюман дизайн и движещата сила на земята. За тях е нужно да следват отклика на тялото си, за да постигат удовлетворение от дейностите, с които са ангажирани.
Прожекторите имат аура, която е насочена към хората около тях и са много чувствителни към влиянието на околните. Те имат нужда да изчакват формална покана от страна на другите и на база на вътрешния си авторитет да преценяват дали да се ангажират или не с дейността, за която са поканени.
Рефлекторите са само около 1% от хората и са единственият тип, при който и деветте центъра в картата са отворени (недефинирани). Те имат аура, която тества средата около тях, и са тук именно затова – да бъдат измерители на средата, в която се намират. За тях е нужно да изчакват минимум един лунен цикъл, за да добият яснота по отношение на решенията, които им предстои да взимат.


3.     Как, след като разберем какъв тип сме и какво се „крие“ зад това, хюман дизайн анализът може да ни помогне да стигнем до същността си, да сме автентични и, което за мен е от особена важност, да се развиваме?
Освен информация за типа, картата ни разкрива и много специфична информация, която по време на анализа се обсъжда между клиента и анализатора. В зависимост от конкретния случай тази информация може да касае много различни области в живота на човек.
Във всички случаи клиентът разбира кои са неговите вродени дарби и къде е неговата жизнена сила – онези специфични характеристики, които са, така да се каже, константа за него, т.е. не се променят, когато човекът смени средата, дейността, географската ширина и т.н.
По отношение на развитието – областите, в които сме отворени (т.нар. отворени центрове в картата), могат да са източник на много добър потенциал за развитие, стига да подхождаме към тях коректно. Тези области се наричат „отворени“, точно защото там ние сме отворени за информация отвън – от хората около нас, средата около нас и т.н. В този смисъл, да подходим коректно означава наистина да бъдем готови да чуем, видим, прочетем, усетим и т.н. какво има да ни даде външната среда вместо да претендираме, че знаем и можем в тези области.

4.  Кога според теб е най-уместно човек да си направи хюман дизайн анализ? И какво би изгубил, ако не се срещне на това поле със себе си?
Колкото по-рано човек се срещне със себе си, толкова по-добре. По-добре за самия него, а и за всички останали. Ако човек с лекота слуша себе си и е естествено отворен да чуе и другите в областите, които не познава, хюман дизайн на практика не му е нужен. Въпросът е дали всеки би могъл самоуверено да каже, че живее като себе си и прави ли го действително. На теория нещата са простички, логични и ясни. Когато влезем в ситуация, обаче, всичко може рязко да се видоизмени и да реагираме по начини, по които не сме подозирали или пък многократно сме се заричали, че няма да реагираме.
Един такъв анализ би могъл да бъде полезен и ако човек има конкретна тема, по която му предстои важно решение, а е на кръстопът или пък няма смелост да последва вътрешния си глас. Много често чувам от клиентите си, че онова, което съм им разказала, са го наблюдавали в живота си и тази информация не е нова за тях, но са имали нужда от точно това потвърждение, за да поемат нова посока или пък да придобият повече увереност, че са на прав път.

5.  Когато преди години за пръв път се срещнах с това познание, чух доста за контрола над ума и силата на мислите. Точно тук е и пресечната му точка със софрологията, с която пък аз се занимавам. Какво е специфичното според хюман дизайн за тази най-голяма човешка сила - мисълта?
Не съм сигурна, че „пресечна точка“ е най-подходящото определение за връзката между двете.
Хюман дизайн е наука за диференциацията – за това, че всички сме различни и има смисъл да сме такива. Дори когато двама души имат напълно еднакви карти, едно решение, което двамата са взели по различен начин, би могло да ги отведе в съвършено различни посоки и това да промени целия им живот. Например ако единият е последвал вътрешния си авторитет, а другият е последвал съветите на външни авторитети или с други думи – водещ е бил умът. Накратко казано – в хюман дизайн може би едно-единствено нещо е валидно за всички хора и то е, че умът никога не може да бъде наш авторитет за взимане на решения. В контекста на хюман дизайн и взимането на решения умът всъщност е най-голямата човешка слабост. J  
        Аз вярвам, че е необходимо човек първо да се е научил да изключва ума си и да се остави на потока на живота, както обичам да казвам на хюман дизайн анализ, и едва след това да види как да ползва силата на мисълта си. Тогава вече имаме сериозна пресечна точка.

6.  Знаеш, че личният пример и искрено разказаната история провокират най-силно. Би ли ни споделила своята и какво привнесе хюман дизайн в нея?
Много съм съгласна за личните истории и силно вярвам в личния пример!
Едно от нещата, които научих за себе си чрез хюман дизайн, е свързано с това, че животът ми е пълен с неочаквани събития. И сега, вместо да се товаря с очаквания, се опитвам да се радвам на изненадите, които животът ми поднася.
Да се занимавам с хюман дизайн също беше нещо изключително неочаквано за мен, след като на първо четене (някъде 2010-2011 година) категорично отхвърлих дори да прочета за какво става въпрос, тъй като от позицията на счетоводител това си имаше вид на сложно занимание. След това, обаче, съдбата все пак ме срещна с това познание и подходящия човек, който да ме шокира по време на моя личен хюман дизайн анализ. Наложи ми се да чуя доста неочаквани за мен неща. Което пък ме провокира да се задълбоча и някак, без да го планирам, стигнах до тук.
Хюман дизайн ежедневно ми носи нови и нови осъзнавания за нещата, които ми се случват, пък и не само на мен. В момента се сещам за две от най-важните теми, за които това познание ми е помогнало. Първата е да се припозная като добра майка и да искам да имам и още деца (забременях с второто си дете буквално месеци след първоначалния ми анализ) и да се убедя, че имам нужните качества и капацитета да полагам грижи и за други хора (не само за себе и), при това пълноценно. Това доведе и до втората тема, а именно – че за мен е много по-удовлетворяващо да съм ангажирана с консултиране на хора, което си е и реална грижа за хората; да, и в офис, и в работата с финанси съм се чувствала добре, но ползите, които сегашното ми поприще носи, са несравними – реални ползи с реален, видим на момента резултат. Хората получават яснота и посока, които понякога са ключови за това как ще се развие животът им, а приносът за това е И мой – това е удовлетворение, което трудно може да се опише, но лесно може да се усети от всеки един Генератор, който е вложил енергията си в правилните за него дейности.

Ако съм запалила любопитството ви към този нов и различен метод да откриете и осъществите себе си, можете да посетите страничката на Лилия Манолова във Фейсбук и да се свържете с нея.




Успех по пътя на автентичността!

Коментари