Здрави през всички месеци с "р"

Профилактиката, определено, е най-доброто лечение. Ако ѝ посвещаваме необходимото време и енергия, няма да сме на тръни пред всеки нов сезон и да влачим настинки, сополи и кашлици със седмици.

Много са начините да се подготвим за неустойчивостта на времето, но аз ще ви споделя отново нещо съвсем простичко и много ефективно, изпитано в годините. Добрият имунитет не означава, че, каквато и да е обстановката, на вас 100% ще ви се размине всичко, но е в състояние да се справи дори с тежко неразположение за 24 часа. Много хора правят профилактика с хранителни добавки, което е чудесно. Други успяват да се балансират по начини, които работят за тях. Трети съчетават хранене, движение, мислене и изброените по-горе, което пък е висш пилотаж. Е, има и такива, които нищо не правят. Всеки избира сам дали да поеме и как отговорност за себе си.

Ето и моя начин да се радвам на есента и на пролетта в добро здраве.
- Всяка сутрин и вечер (поне през септември и октомври или поне докато трайно стане много студено) пия по 30 капки клеева тинктура (30% разтвор прополис – един от най-мощните естествени антибиотици), разредени в малко вода около 30 минути преди хранене. После от март до май – пак.     
Дозата за деца е: на колкото години е детето, толкова капки разреждате в малко вода или друга течност. Има дори безалкохолна клеева тинктура в билковите аптеки. 
Ако имате познат пчелар или доказано място, от където да си вземете пчелен клей и искате сами да си направите концентрата, ето как:   
- 30 грама клей се настъргва в 100 мл домашна слаба ракия. Преседява 3 дни на тъмно, прецеждате го, затваряте в бурканче и го прибирате на хладно и тъмно. С капкомер си отмервате сутрин и вечер по 30 капки, разреждате в малко вода и пиете около 30 минути преди хранене.           

Снимка: https://www.puls.bg


Още по-лесен начин е изпиването на 1 с.л. сироп от плод на бъз, разреден в малко вода, сутрин на гладно и пак половин час преди хранене. Имайки предвид, обаче, високото съдържание на захар (без значение бяла, кафява или дори ако сами сте правили сиропа с мед) какво се случва с кръвната ви захар в ранните часове на деня и какво още ще ви се случи в следствие на този прием  през целия ден, аз лично се въздържам от този начин. Опитвала съм го. Цяла зима пихме всички вкъщи. И затова споделям биохимичните си колебания 😉. Но така или иначе народната медицина го препоръчва.

Снимка: delo.bg

Не само през есента и пролетта, а принципно си е важно да приемаме витамин С. Много от всички елементи и хранителни вещества се усвояват от клетките благодарение именно на него. В синтетичните аптечни таблетки за по 2 лв няма как да има витамин С. И внимавайте дали пише витамин или продукт с Витамин С.

За периодите в годината с оскъдно слънце, особено в по-северните страни с т.нар. ниско небе, приемът пък на витамин D е задължителен за доброто функциониране на клетките и за процесите в тялото. А облагодетелстваните от целогодишно слънце могат да си набавят този витамин между 12:00 и 13:00 наобед, ако прекарват малко време на открито.

Пожелавам ви здрава и щастлива есен!

Коментари