Защо да накисваме ядките и семената

Вероятно повечето от вас знаят защо и накисват всички ядки, семена и бобови растения. А може би не?       

Повечето от тях има защитна обвивка (т.нар. инхибитор), а други съдържат фитинова киселина. И попаднали ненакиснати в организма пречат да се разградят големите протеинови молекули, т.е. нанасят вреда, вместо полза, както очакваме. Защото: Нали ги ядем сурови!? Е, да, ама не съвсем. Та, за да извлечем максимална полза от всички тези чудесни култури, е добре да ги приемаме накиснати и след това измити (водата се изхвърля). В интернет ще намерите множество таблици и подробни материали за това колко часа предварително да накиснете ядките и можете да си правите редовна справка. Но ако не искате да изпадате в тежки детайли и да се обърквате съвсем, можете да накиснете ядките (по желание добавете към топлата вода 1 с.л. оцет или лимон) от предната вечер. А ако ще готвите бобови примерно, нека те покиснат поне от предния ден.  
Най-малко кисне кашуто - 2-3 часа, а най-много - варивата. Не се накисват макадамията и бразилският орех, защото се използват заради мазнините, които съдържат.

Снимка: http://dartsnews.bg


Освен ядки, семена и бобови, аз кисна във вода и оцет и всички зеленолистни (за поне 15 минути), както и зеленчуците и плодовете. Предвид качеството на почвите, е добре да избегнем, доколкото можем, вредните вещества, които заедно с продуктите, които ядем, влизат в тялото ни. Без да се вманиачаваме, разбира се! 

 

Коментари