Подходящ(-а), по-подходящ(-а), най-подходящ(-а)...


Когато става въпрос за любовта за цял живот, рационално ориентираните хора вероятно биха погледнали с насмешка на това, но не са единични случаите на срещналите половинките си, с които живеят щастливо и безоблачно, докато един ден...
Разбира се не е задължително приказката да продължи така, но в последните няколко месеца подобните случаи, на които попаднах, зачестиха неимоверно. Няма защо да се заблуждаваме - масовата практика е успокоение, водещо към превръщането в навик и на най-романтичната връзка. Изключения винаги има. Но именно залегналата в правилото скука и/ или нежеланието за поддържане на огъня правят от синусоидата на човешките взаимоотношения прав лъч, сочещ безкрая: 
от това  
 се получава ето това
Колко често ви се е случвало ваш познат (или ако вие сте попадали в такава ситуация) да изпада (понякога) в объркващи терзания и драми, преди да стъпи в брак: Дали това е подходящият човек? Сред моите няма изключения (и при мъжете, и при жените). Факт е, че не са много хората, които знаят какво точно искат, още по-малко са тези, които знаят как да го постигнат, а на пръсти се броят онези, които действат, за да го сбъднат.
При всяка продължителна връзка, дори най-ползотворната, се стига до точки на насищане, в които всичко ново и различно от добре познатото привлича вниманието със страшна сила. Появилата се провокация, разклаща още повече и без друго нестабилните в тези моменти психика и емоция. Сред кълнящите се до вчера във вечната любов и застъпници на щастливия живот с точната половинка се прокрадва идеята: Ами ако новият той (новата тя) е по-подходящ(-а)? И се започва една инвентаризация на чувства, една непрестанна атака на мозъка с не винаги подходящи въпроси, на които най-често няма отговори... Най-добрият начин за излизане от ситуацията е индивидуалният подход, който може да ви осигури само добър специалист. Но ако предпочитате да се доверите на себе си, ето няколко задачки, чиито решение определено ще ви помогне.
· Отговорете си на въпроса какво всъщност търсите в новия човек: съпруг(-а) или просто любовник(-ца). А кое от тези двете е по-скоро настоящият ви партньор? А вие от какво имате нужда?
· Кой от тях е подобен на вас – имате сходни ценности, характери, интереси, навици, светоусещане,... и кой е вашата противоположност, с която се допълвате, но си дайте сметка дали това привличане на противоположностите не е разрушително.
· С кого от двамата (двете) си пасвате на всички комуникационни нива: интелектуално (Дълго се бунтувах срещу заявлението на бабата на моя приятелка: Среднист с висшист работа нямат!, но по-късно разбрах какво точно е имала предвид), емоционално (дали ви вълнуват, радват, тревожат едни и същи неща), сексуално (чувствате се истински и спокойно можете да изживеете всичките си фантазии) и духовно (ниво ценности и убеждения)?
·   Кого обичате и в кого сте влюбен(-а)?
·  Кой ви дава чувство на сигурност, уважава това, с което се занимавате, вашите интереси и търсения, не би ви подложил(-а) на физически, емоционален и духовен глад?
· Къде сте повече вие самите и къде се налага да играете? Как се чувствате по-добре?
· С кого се чувствате пълноценни и с кого правите компромиси?
· С кого сте надскочили стъпалото на първичния интерес, който е най-честата причина за изпадането в подобна ситуация, и с кого се развивате взаимно?

Задайте поотделно тези въпроси на разума си, на сърцето си, на душата си и разбира се на тялото си. Запишете отговорите си. Оставете ги да преспят и поемете по вашия път в лабиринта. Знайте, че не сте единствените, попаднали в него и бъдете сигурни, че ако настоящият ви партньор ви дава (почти) всичко, от което имате нужда, вярвате, че той е вашата голяма любов, но в един момент някаква досадна скука се е настанила помежду ви, не посягайте веднага към спасителния пояс, колкото и примамлив да ви изглежда. А какво ще стане, ако ви подадат втори, трети и т.н. пояс и всеки следващ ви се струва по-сигурен и по-подходящ? Ако обаче цялото ви същество крещи: Помощ! Давя се!, не чакайте морето само да ви изхвърли на брега, при това живи и невредими. Никой няма да се погрижи по-добре за вас от вас самите.

УСПЕХ!

Коментари