Какво търсим в една връзка


Идеята за идеалния партньор, който да ни донесе всичко, от което се нуждаем,  винаги е свързана с голяма кошница с очаквания, понякога подредени в нескончаем списък. Често сме обсебени от силно желание за трансформации в другия, ако той не покрива някои от критериите ни. И куп още ненужности, без да си даваме ясна сметка кое всъщност е най-важното.
Ето какво предлага Лиз Бурбо, опирайки се на дългогодишния си личен опит и на  работата си с интимни двойки:

Преди около 30 години, малко след като се разведох, направих списък с всички изисквания към евентуалния си бъдещ партньор, които биха ме накарали да се чувствам добре. Отне ми обаче доста време, за да си дам сметка, колко далеч съм от реализма и че са ми нужни поне трима души, които да удовлетворят всичките ми потребности. И не на последно място - да осъзная, че като че ли претенциите са ми вповечко,  особено ако си повярвам, че наистина заслужавам всичко това.
Накрая разбрах, че ми е абсолютно достатъчно да срещна някого, който ще ми помогне да опозная по-добре себе си, да израстна духовно и с когото да се науча да обичам истински.
Живеем в ерата на водолея и сме оставили далеч зад гърба си епохата на браковете по сметка. По онова време жените е трябвало да си намерят партньор или да влязат в съюз с цел да си осигурят нормален живот. Браковете по любов са били изключителна рядкост. Мъжът е бил господар на съпругата си, на семейните пари, на всички важни решения. Жената е била задължена да носи фамилното име на мъжа си. Едва в началото на ерата на рибите, с появата на Исус, който е дошъл, за да ни научи как да обичаме безусловно, се е усетила някаква промяна.
Тъй като през годините сме развили едно достатъчно силно его, две хилядолетия по-късно много предпазливо започваме да вкарваме в практиката това учение за любовта.
Ерата на водолея ни дава възможност да започнем да обичаме безкористно и да живеем интелигентно. Именно съжителството с интимен партньор ни помага да постигнем тази цел. Да живеем интелигентно означава да си дадем ясна сметка, че сме абсолютно отговорни за всичко, което ни се случва, и че привличаме всичко от което имаме нужда. Ако привличаме хора или обстоятелства, които не ни харесват, които не отговарят на потребностите ни, никак не е интелигентно от наша страна да продължим да се движим в същия коловоз. Решението не е да се освободим от това, което не харесваме, а по-скоро да си дадем сметка коя е онази част у нас, която го привлича.
Познавам много двойки, които са се разделили, запазвайки уважението помежду си, защото са стигнали до заключението, че са научили всичко, което са имали да научат, живеейки заедно. Съвместният им живот е приключил, но те са си останали приятели и продължават да искат най-доброто за другия.
Една двойка, в която всеки от партньорите иска да опознае по-добре себе си, дава възможност отношенията помежду им да стават все по-добри с течение на времето. Трябва да се научим да приемаме факта, че партньорът ни е различен от нас, вместо да се опитваме да го променим. Само така ще се научим да обичаме истински. Добре е да си дадем сметка, че, ако нещо у нашия партньор не ни харесва, то вероятно е наша черта, която не искаме да видим у себе си. Другият човек е наше постоянно 100%-ово отражение. Бих искала да уточня, че това отражение е на ниво същност, а не на ниво поведение. Ако искате да се опознаете и да пораснете с помощта на партньора си, обърнете внимание на това, което осъждате в него. Ако мислите, че е странен, вие също сте, и то в не по-малка степен, но може би не в същата посока. Не позволявайте на егото си да ви убеди в противното.
Ако искате да имате успешна интимна връзка, свикнете с идеята, че времето се е променило неимоверно и за да сте в крак с него, е добре постоянно да се наблюдавате, за да знаете какво ново, положително или отрицателно, можете да откриете за себе си.
И вместо да следим непрекъснато какво ни предлага нашият партньор, нека си дадем сметка, че ние му отвръщаме със същото.


По материали от бюлетина на канадската школа за личностно усъвършенстване Ecoute ton corps.

Коментари