Кога, как и дали да помагаме на другите



Човек помага на другите по начин, по който би искал да му се помогне на него.
Повечето хора имат естествената нужда да помагат на някого в нужда. В същото време обаче, често нуждаещият се не иска да му бъде оказана каквато и да е  помощ. Ето защо е много важно ДА ПРОВЕРИТЕ дали помощта ви е желана и ако е така – под каква форма. Възможно е поисканата помощ да надхвърля вашите възможности. Това ви дава правото да обясните до каква степен сте в състояние да бъдете полезни БЕЗ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ВИНОВНИ.
На всеки може да му се случи да поиска помощ от когото намери за добре, но трябва ясно да си давате сметка, че, ако това сте вие, другият не е непременно задължен да откликне на нуждите ви, както и обратното.
Има много хора, които вярват, че мисията им е да правят другите щастливи. Те не си позволяват да се чувстват добре, когато техен близък страда или е в труден етап от живота си.
Дали и вие случайно не сте сред тях? Ако отговорът ви е ДА, вероятно очаквате същото и от останалите. Харесва ви това някой да се притеснява за вас. Защо? Защото може би ви дава илюзията, че се чувствате обичани. Това е типичният начин на мислене на хората, които са преживели травма от изоставяне, насадила вярването, че всяка форма на внимание или подкрепа е израз на обич.
Рядко се вслушвате в съвети. Нямате нужда от тях или от окуражителни думи, а само от вниманието, което ви оказват. Принципно съветите ви карат да си мислите, че другите се бъркат във вашите работи и това ви притеснява.
Ако от до тук написаното откривате черти у себе си, е добре да потърсите неизлекувана травма от изоставяне в миналото си. Приемете, че търсите вниманието на другите, дори ако начинът, по който ви го оказват, не ви върши работа. В същото време трябва да си дадете сметка, че правите точно това с останалите. Ако вярвате, че предложената помощ е равна на любовта, която тя ви носи, вярвате и в това, че любовта ви минава през помощта, която оказвате на другите (дори ако не са ви я поискали).
Признайте този факт и си кажете, че един ден, когато заобичате достатъчно себе си или си дадете цялото нужно ви внимание, няма да бъдете вече зависим от това на другите. За да си помогнете да сте по-съзнателни към начина, по който предлагате помощта си, обърнете внимание на това доколко ви е трудно, когато слушате за проблемите на другите, да устоите на порива да им дадете съвет, който според вас, ще бъде разковничето за решаването на ситуацията. Знайте, че човек, който говори за проблемите си, го прави, за да привлече, съзнателно или не, нечие внимание.
Много хора смятат, че лошите новини привличат повече вниманието от добрите. Защо мислите, че вестниците се продават повече, когато по страниците им стоят световните проблеми? Винаги си спомням за един калифорниец, на когото му е дошла блестящата идея да  издава вестник с добри новини, и само след година бил принуден да прекрати начинанието си поради липса на интерес от читателите.
Дайте си възможността за известно време  да обръщате внимание на себе си поне по веднъж на ден. Идеята е добра, нали? В същото време, споделете с близките си, че искате да се научите да им помагате само, когато ви помолят за това, и че те биха могли да ви кажат дали са съгласни на помощта ви, когато сте забравили да проверите дали наистина имат нужда от вас. Ще бъдете изненадани да откриете как ще се подобрят взаимоотношенията ви и колко чувството ви за вина ще намалее. Така постепенно ще се научите да помагате от любов, а не за да бъдете обичани.  

По материали от бюлетина на канадската школа за личностно усъвършенстване Ecoute ton corps.


Коментари