Актуално състояние+ресурс=желано състояние


Ако се намирате в точка А и искате да стигнете до точка В, обикновено търсите подходящия начин да се окажете на желаното място – било то с транспорт (собствен или чужд) или просто тръгвате пеша. В НЛП това е едно от основните уравнения:
актуално състояние (точка А) + ресурс (в случая транспорт) = желано състояние (точка В)
Ресурсите са скритите ни вътрешни козове, които ни идват на помощ, когато имаме нужда от тях, стига да знаем от кой точно ресурс имаме нужда и от къде да си го доставим. Един от постулатите в НЛП гласи, че няма човек без ресурси, има нересурсни ситуации. Простичко казано това е нашият потенциал, който обикновено се страхуваме да извадим навън, защото току-виж проработил в наша полза и после какво ще правим, като постигнем това, което сме искали!? Ресурсите ни се коренят в нашите убеждения, способности, мисли, качества, умения, състояния. Това са изворите на нашите вътрешни ресурси – увереност, спокойствие, знание, самообладание,... А има и външни – други хора, пари, транспорт, информация,...
Имайте предвид обаче, че най-важните ресурси са тези, които са вътре в нас. Нали знаете защо на вълка вратът му е дебел!?
Има и друго: това, което би могло да бъде ресурс в една ситуация, може фатално да попречи на друга. Ако спокойствието за пълно отпускане и презареждане ви е необходимо след тежък работен ден, не го търсете да си го доставите, ако ви предстои спортно състезание.
Всеки от нас има в себе си забележителен куп от всичко необходимо за да бъде успешен. Въпросът е да знаем как и от къде да си го доставим и то в точното време и на подходящото място. Ето няколко вида вътрешни ресурси, които сме изваждали навън при нужда поне веднъж в живота си:
  • състояние (спокойствие, самообладание, радост);
  • качества (постоянство, амбициозност);
  • убеждения (И аз съм човек и имам право да греша);
  • умения (да убеждавам събеседника си, да си подбирам приятелите, да работя в екип);
  • знание (в областта, в която съм учил или работя).
Да открием необходимия ни ресурс не е никак трудно, стига да си решим уравнението, което предложих в началото: АС+Р=ЖС. Ако АС е състоянието, в което сме в момента и нещо в него не ни харесва, ЖС е това, което искаме да постигнем, за да сме по-успешни, търсим необходимия Р.
Задача 1:
АС – При всяка среща с човек от противоположния пол, се изчервявам, притеснявам се и губя дар слово.
ЖС – Искам да общувам леко и непринудено.
Р = ?
а) състояние – спокойствие, увереност;
б) умение – да водя интересен разговор;
в) качество – емоционалност;
г) убеждение – Щом много хора умеят да общуват свободно, и аз мога.
Задача 2:
АС – Не знам английски език.
ЖС – Бих искал да мога да чета интересни материали в областите, които ме вълнуват, и да водя разговор на този език с хора, с които имаме общи интереси.
Р =?
а) състояние – спокойствие, необходимо ми за усвояването на материала;
б) умение – да работя самостоятелно;
в) качество – постоянство и упоритост;
г) убеждение – Щом по-голямата част от света може, мога и аз.

С това уравнение можете да си дадете сметка за това колко много ресурси има у всеки един от нас и че откриването и използването им са само в наша полза.
Как се набавя определен ресурс? Ако имате нужда примерно от спокойствие, си спомнете момент от вашия живот (без значение времето, мястото, обстоятелствата...), когато сте били абсолютно спокойни. Споменете си как сте изглеждали тогава, какво сте виждали покрай себе си (цветовете, нюансите, формите, светлината – всичко, което очите ви са възприели тогава); после чуйте звуците (природни звуци, шум, музика, говор или просто тишина); накрая се сетете за усещанията си – какво се е случвало вътре във вас, какво сте докосвали, какви емоции са се породили,... Изживейте пак цялото това спокойствие както някога. В това си състояние си представете как бихте реагирали в ситуацията, която ви е ЖС и имате нужда от спокойствието. След като веднъж сте минали, дори и илюзорно, през ЖС с необходимия ресурс, много лесно ще го направите и в действителност. Имайте предвид, че мозъкът не прави разлика между фантазия и реалност. Така че за него просто вашето истинско действие ще бъде повторение на проиграното в главата ви положение. За тези, на които не им стиска, ще напомня, че съдбата помага само на силните и смелите!

УСПЕХ!

Коментари