Как казвам НЕ ?


Да казваме НЕ е едно от най-здравословните и предпазващи ни от физическо и емоционално прегряване умения. Подобно на всички личностни такива, то се учи и развива. Не мислете, че ако го придобиете, ще се превърнете в студен егоист или в коравосърдечен човекомразец. Все пак става дума, не за автоматичния отказ, а за пазенето на личното ни пространство, което би ни осигурило спокойствието и комфорта да живеем не непременно заради другите. Вземайте от време на време предвид фразата и аз съм човек.
Патологичната невъзможност да отказваме каквото и на когото и да било води до акумулирането на огромно количество стрес, който не може да бъде изхвърлен. Представете си отношения, в които НЕ-то отсъства. Рано или късно задаващият въпроси или правещ предложения ще се измори непрекъснато да се съгласяват с него и ще му омръзне неактивността на другия. Хората, от чиято уста обикновено излиза:     Както кажеш, Разбира се, каквото предложиш, Щом така искаш ... не си дават сметка, че сами си залагат капана, от който всъщност бягат – да бъдат отхвърлени. Човек, който няма собствено мнение или не смее да го изрази, не е търсена, още по-малко приятна компания. 
Другата крайност е автоматичният отказ. Срещали сте вероятно хора, които, преди да са чули другия, отсичат: Не! Няма да стане! , Няма начин! , Въобще не си и помисляй! Колко дълго ще можете да издържите на подобно отношение? Или ако самите вие го проявявате, след кой пореден отказ забелязвате, че ответната страна вече не задава въпроси или не прави предложения? Рискувате да пропуснете интересни лица и събития в навика си да режете наред .
Третият вид НЕ-тковци, са тези, които не смеят да говорят в първо лице единствено число. Причината за тяхната невъзможност да бъдат някъде или да направят това, за което сте ги помолили, винаги е извън тях. Те вина нямат – чиста вода ненапита. Или вече са поели ангажимент, който няма как да отменят, или се е наложило да водят котката си на лекар, защото пък, видиш ли, никой друг от семейството не взима нещата присърце, или, или, или,... Започне ли някой да ви обяснява детайлно причините за своята невъзможост  и как отвън нещо или някой му пречи, винаги имайте едно наум.
За да проверите в коя група попадате и дали работите ЗА или ПРОТИВ себе си, ви предлагам един френски тест на психоложката Ан Шварцвебер, който пък ми предостави моята близка приятелка психоложката Анна-Мария Пеева.  
Внимавайте, защото отговорите не винаги са в последователност а, б, в,  г!

1. Приятел те моли да го придружиш на концерт, който не ти е интересен. Ти му отговаряш:
а) Само за да ти доставя удоволствие.
б) Не ми е интересно, опитай да намериш някой друг.
в) Не искам и да чувам!
г) Добре, може пък да ми хареса в крайна сметка.
2. Бившият(-та) ти приятел(-ка) иска да те види. Ти нямаш желание и отговаряш:
б) Нямам желание да се виждаме.
в) Върви по дяволите!
а) За теб е по-добре да не възстановяваме контакта.
г) Щом искаш...
3. Печелиш голяма сума от тотото и някой ти предлага да инвестираш във фирмата му. Ти му казваш:
в) Не, нямам желание.
а) Не че не искам, но ме посъветваха друго.
г) Ако ще помогна по този начин - с удоволствие!
б) С какво се занимава фирмата ти?
4.  Не -то за теб е нещо като:
б) лимит;
а) морал;
г) санкция;
в) власт.
5. Затруднен твой приятел отказва предложената му от теб помощ:
г) помагаш му, въпреки всичко;
в) решаваш за себе си, че не си готов(-а) повече да му предлагаш подкрепа;
а) съобразяваш се с отговора му: той все пак е голям човек;
б) проверяваш дали не се касае за отказ просто от срамежливост.
6. Една приятелка е забравила да ти върне стоте лева, които си й дал(-а) назаем:
а) говориш с партньора й дали не може да й припомни дискретно;
б) ще говориш с нея на следващата ви среща;
в) обаждаш й се веднага, за да предотвратиш протакането със седмици;
г) ще почакаш още малко, не е толкова спешно.
7. Братовчед ти се жени. В момента, в който е редно да каже  да , той казва  не ! Ти си мислиш:
г) Това не е моят братовчед, не може да бъде!
в) Каква смелост!
б) Трябваше да помисли по-рано!
а) Каква липса на уважение!
8. Колега често ти прехвърля от своите документи за обработване. Решаваш да реагираш:
в) претупваш документите, за да падне отговорността върху него;
г) молиш го да ги селекционира, защото не можеш всичко да свършиш сам(-а);
а) обясняваш му, че шефът те е помолил да се концентрираш върху собствените ти задачи;
б) връщаш му ги обратно, като уточняваш, че това е неговата работа.
9. Една много добра приятелка ти подарява синкаволилав пуловер. Ти се ужасяваш от този цвят:
а) измисляш си, че са ти подарили същия, за да предложи тя да го смени;
в) с ироничен тон я питаш да не би да се шегува с теб;
г) казваш й, че това е добра идея, защото си нямал(-а) нищо синкаволилаво;
б) обясняваш й как стоят нещата и й предлагаш да отидете заедно да го смените.
10. Тази вечер партньорът(-ката) ти има голямо желание да правите секс, но на теб не ти се иска:
в) обръщаш му (й) й гръб и се завиваш презглава;
г) оставяш се на играта, това ще събуди и твоето желание;
а) демонстрираш смъртна умора;
б) казваш му (й), че нямаш настроение за секс тази вечер.
11. Личният ти лекар ти предписва антибиотици за една безобидна хрема:
а) привидно се съгласяваш и взимаш рецептата, за да не му противоречиш;
г) мислиш си, че той знае по-добре от теб какво да изпише;
б) питаш го наистина ли са необходими антибиотиците;
в) казваш му, че не може да става и дума да ги пиеш.
12. Брат ти току-що е взел книжка и те моли да му дадеш колата си за уикенда. Казваш му:
г) Имах нужда от нея, но я вземи, аз ще се оправя някак си.
в) Ти бълнуваш ли?!
а) О, колко съжалявам, точно този уикенд ми е необходима!
б) Ако всичко мине добре този път, ще ти я дам пак.
13. Видимо пиян просяк ти иска пари:
а) навеждаш глава и със съкрушен вид се изнизваш;
в) казваш му колко е жалък така натряскан;
б) гледаш го и му казваш  не  с глава;
г) набързо му даваш някакви стотинки.
14. Катаджия те спира. Мислиш си:
б) Какво става?
в) Тези нямат ли си друга работа?!
г) Господи, сигурно съм нарушил(-а) нещо, без да се усетя!
а) Преди всичко да бъдем усмихнати...
15. Като малък/малка, когато родителите ти казваха     не , ти си мислеше:
а) Ще трябва да свикна.
г) Съжалявам!
б) Те не се шегуват!
в) Въпреки това ще го направя!


ОТГОВОРИ:

Най-много А:
Това е  т. нар. НЕ под прикритие. Хората, които го употребяват, не са склонни да поемат отговорността за отказа върху себе си. Ако сте от тях, вероятно често казвате: Вината не е моя! Много добре знаете какво искате, но ви е трудно да откажете директно. Не бихте се отказали от това да се чувствате добре, за да посветите време и енергия на другите. Дали обаче поемате лична отговорност за отказа си, след като не го правите чрез аз-изявление, а все посочвате причина извън себе си. Например: Много искам да се видим, ама майка ми пристига и трябва да ходя да я посрещам на гарата.     
Съвет: Поупражнявайте се да говорите в първо лице ед.ч. Стига сте се крили зад полата на мама.  Може би като малки сте с позволявали директен отказ, който обаче е бил последван от заплаха или наказание. Но вече сте големи хора. Не се чувствайте виновни, че изразявате това, което искате. Така, учейки се да уважавате повече себе си, ще започнат да ви уважават и другите.

Най-много Б:
Открито НЕ. Това е начинът да заявят себе си асертивните хора. Вие много добре знаете какво искате и се подчинявате на нуждата си. Отказвате, отстоявайки територията си по справедлив начин, който да не обиди другите. Имате ясна представа за това до къде се простират границите, които не бива да прескачате. В състояние сте да приемете временното разочарование на тези, на които сте отказали, без да чувствате вина за постъпката си. Давате си ясна и трезва сметка, че задоволявайки всички очаквания на някого, означава постепенно да убиете всичките му желания!
Вероятно като дете, всеки отказ е бил последван от разговор и логично, уважително и достатъчно за вас обяснение. Научили са ви да се вслушвате и да уважавате потребностите си. И днес отговорно правите своите избори и ги отстоявате, въпреки външния натиск. Вашето не няма да ви изолира от останалия свят, защото е конструктивно. Продължавайте в тази посока. Това означава, че можете да казвате и     да  открито и отговорно.

Най-много В:
Системното НЕ. Ако сте от тези хора, вие казвате  НЕ  на всичко, без да сте чули дори какво всъщност ви питат. За вас  контрата  е символ на власт и на контрол. Не-то излиза от устата ви, докато душата ви ликува от поредната  победа . Постоянно дебнете дали някой няма да ви предложи или да ви попита нещо, за да бъдете в опозиция, защото тогава се чувствате най-силни. Ролята на бунтар особено ви харесва и понякога дори се главозамайвате. Давате си сметка, че по този начин привличате особено внимание върху себе си, което което иначе ви е трудно. Вероятно често са ви фрустрирали като малки и сега се опитвате да си го върнете на света. Не мислите ли, че така наказвате, освен другите, и себе си? Отивате до крайности и отхвърляте дори неща, които биха могли да бъдат добри за вас. Това бързо ще умори хората около вас и ще ги накара да се дистанцират.
Съвет: започнете да слушате, когато говорите с някого. Отделете време, за да прецените дали това работи ЗА или ПРОТИВ вас и вашите интереси. Може автоматичното ви НЕ  да ви изиграе лоша шега и да пропуснете невероятна възможност. Ако започнете по често да употребявате  ДА, ще установите, че когато давате, се чувствате обогатени, а не ограбени.

Най-много Г:
Отсъстващо НЕ. За вас другите са по-важни от вас самите. Вие винаги се съобразявате с желанията им и пренебрегват себе си. Най-много поемате стрес и не сте  в състояние да го изхвърлите. Ако сте често тревожни, неудовлетворени, раздразнителни, не се чудете от къде ви е дошло. Думата НЕ изобщо присъства ли в речника ви? Или винаги сте готови да подадете ръка, да се отзовете? Къде остава себеуважението, слушането на собствените нужди и желания? Може би не са ви учили като малки да отстоявате територията си, защото това е приоритет на егоистите . Били сте кротко и незабележимо дете, за което всички съседи са завиждали на родителите ви. Но такова дете... по-добре да не ти е в къщата!
Съвет: Обърнете внимание на своите желания. Започнете да отстоявате своето,  с малки и безобидни  не -та, защото, вървейки по пътя на отсъстващото  НЕ , губите себе си. Научете се да си пазите територията.  Харесва ли ви ролята на сервилен лакей? Запомнете, че ако вие не признаете значимостта на интересите си, другите изобщо няма да се сетят за тях.

Коментари