Интуицията – най-доброто ни сетиво


Интуицията не е псевдометафизично понятие за обозначаване на екстрасензорни умения. Тя е най-доброто за всеки от нас сетиво, но хората, склонни да се подчиняваме на скептичното схващане, че щом не може око да го види и ръка да го пипне, не му обръщаме особено внимание и още по-малко му вярваме.
Как тогава да си обясним моменталното привличане към едно и също толкова бързо дошлото нехаресване, стигащо понякога до непоносимост, към други, които виждаме за пръв път? Кое е сетивото, което ни подава сигнала? Как вземаме решение – виждайки, чувайки, пипайки, миришейки или вкусвайки го? Мислейки,  казвате... Добре. И винаги ли мисълта (егото) е улучила десетката? Колко пъти пак тя ни е саботирала и ни е слагала непреодолими рамки? В колко случаи сърцето ви е подсказвало едно, но умът съвсем различно, и после сте се терзали безутешно дни, седмици, години...!? Мога да продължа да задавам още много въпроси, които ще сринат репутацията на егото и неговата сетивност. Но вместо това предпочитам да понапиша нещо ЗА силата на интуицията, а не ПРОТИВ властта на мисълта.
От край време шестото чувство се приписва на женския пол. В същото време се смята, че е под командването на дясното полукълбо, т.е. на творческото, фантазменото, символистичното,... Това полукълбо е силно развито при композитори, художници, архитекти, режисьори и всякакви творци. Можете ли да ми изброите няколко женски, познати на света, имена в тези професии? Особено преди ерата на еманципацията. Трудничко е, знам. Защо тогава с лека ръка лишаваме такава голяма част от човечеството от интуиция? Веднага чувам отговор: Защото мъжете мислят, а жените чувстват. Добре, масовите обобщения са, за да ни улесняват подреждането на информацията в главите. Но в случая на мен това не ми върши никаква работа, защото голямата част от моя кръг познати мъже са силно интуитивни. И познавам също толкова жени, при които на пиедестал е издигнат здравият разум. За жените е много по-лесно да развият усета си и да разчитат невербални знаци, защото в първите една-две години, докато отглеждат децата си, те общуват чрез тях главно интуитивно. И го правят всеки ден и по цял ден. Понякога и по цяла нощ. И това им помага много в отношенията им с останалия свят. Но от друга страна точно жените са способни да се филмират безобразно, благодарение на фантазиите, илюзиите и умението си да четат мисли.
Интуицията, вътрешният глас, сърцето или както искате го наречете е това, което ви дава сигнал при пръв контакт с някого, когато говорим за взаимоотношения. Тя ви изпраща послания и в момент на взимане на решение. Търсите жилище (да купите или да наемете) и изведнъж получавате усещането, че точно това е вашето. А то с не е толкова по-различно от останалите, които сте видели. От къде идва това? Отивате на интервю за работа и ви канят от две места да започнете. На кое от двете ще отговорите с ДА – на това, на което се почувствахте по-добре или на онова, към което имате дори и 1% резерви, дори без да знаете за какво точно? В състояние ли сте да ме убедите, че можете да получите абсолютно еднакви усещания за две различни неща, хора, събития? Е, ако не сте попадали на предизвикалия ми бурни дебати материал за емоционалните сфери, моля. Преди разговора с човека, заради когото го написах, и аз бях готова да доказвам. Но само глупакът и лудият не променят мнението си.
Ако случайно имате проблем с интуицията, как сте с вярата в себе си? Мислите ли, че има хора, по-способни, по-заслужаващи и по-добри от вас? С какво точно ви превъзхождат? Ще ви помоля да си направите списък с всичките си хубави качества, умения, компетенции, познания, черти,... Не го показвайте на никого, бъдете мили и благосклонни към себе си и си признайте хубостите. Поставете си постижими и краткосрочни цели и при всяко изпълнение, си вдигайте летвата. Ако не успеете съвсем сами отначало, потърсете професионалист – терапевт, личен консултант, коуч, ментор.
В работата си с хора често установявам, че интуицията им праща верния отговор, но те не искат да го чуят, защото понякога е смущаващ, плаши, противоречи на здравия им разум. Имайте предвид, че тя е най-верният ви приятел. А кой желае личното ви добро повече от вас самите?
Шестото чувство представлява 90% от потенциала ни - подсъзнателното, докато другите 10 се поделят между очите, ушите, носа, езика и кожа. Сериозна цифра!!!... Имайки предвид, че всички те са различно развити, на някои им се падат по 0.9% или дори по-малко. Как да не им повярва човек – 0.9 срещу някакви си 90!...
Да се научим да слушаме вътрешния си глас е безкрайно полезно умение. То се появява в чист вид, когато сме на 4-5 години. След което възпитание, образование, насаждани вярвания, страхове му запушват устата и само ние можем да го накараме да говори отново. Започнете да се наблюдавате, да се слушате, да разчитате телесните сигнали, които ви се подават отвътре. Не настръхвате без причина, не ви заболява внезапно глава, не започва сърцето ви да бие учестено, не ви се схваща кракът ей-така за разнообразие. Обикновено отговорът, който ни праща интуицията е най-простичкият. И затова не му вярваме, защото сме свикнали нещата да стават по трудния начин.
Най-лесно влизате в контакт с интуицията си сутрин преди да станете или вечер преди да заспите. Започнете с елементарни, ясно поставени въпроси, на които търсите отговорите. Тя ще ви ги подаде, те са вътре във вас. Опитайте да медитирате пак по това време на деня или вечерта и състояние, да изпразните главата си. Не е лесно, особено в началото. Съсредоточете се върху дишането си и опитайте да не мислите за нищо. Добре е да имате до себе си тефтер и химикал, за да запишете спонтанно появилите се идеи в тези моменти.
Не казвам, че става от днес за утре или това, което интуицията ще ви подскаже, винаги ще ви харесва, но това е верният, добрият за вас и наистина най-лесният начин да живеете осъзнато и пълноценно, без ако, трябваше, можеше, дали, не знам и всякакви други излишни драми.

Коментари